четвъртък, 17 февруари 2011 г.

Зороастър

Зороастър или Заратущра - древния ирански /персийски/ пророк на Бог Мазда /или Ахура Мазда/ е основател на религията, известна като зороастризъм или маздоизъм.
От всичките основатели на известните днес религии, за живота на персийския пророк Заратущра - Зороастър се знае най-малко не само в Европа, но и на Изток. Никой не се съмнява, че Зороастър е съществувал, но кога?
И до ден днешен е неизвестно кога се е родил този тайствен човек с име Заратущра /така то звучи на гръцки/ основоположник на "огнената" религия, последователите на която се наричат поклонници на Огъня.
Огънят е играл главна роля в тяхните ритуали. Но зороастрийците не са се покланяли на огъня като на идол, на огъня в обичайното му разбиране. Те се покланяли пред мистичния огън, олицетворяващ Единния Елемент, от който са се създавали и се създават всички неща във Вселената. Синовете на Зороастър-Заратущра са се покланяли на Огъня като на символ на Творящото Разумно Начало.
Зороастрийците, използвайки в ритуалите си обикновения огън, са знаели /това твърди в „Тайната доктрина" Елена Блаватска/, че видимият огън е само видима обвивка - тяло на невидимия, духовния Огън /също както видимото Слънце не е истинското Слънце, а само неговата външна, най-тъмна, най-плътна обвивка-тяло/.
“Тези величествени учения - казва Елена Блаватска, които продължават да се срещат като фрагменти и представляващи една нищожна част от всичко, което е стигнало до нас от огромния сбор на религиозни трудове, до такава степен са малопонятни, че без да правят никаква разлика, хората наричат зороастризма огненопоклонничество, магизъм, дуализъм или слънцепоклонничество". /Е.П.Б.- Теософски речник стр.161/
В съвременния свят, зороастризмът е представен от малобройна група индийски перси и ирански херби, но през древните векове и ранното средновековие той е бил широко разпространен в Средна Азия, Иран, Афганистан, Азербайджан и други страни от Средния и Близкия Изток. Свешенния канок главната теоритична основа на зороастризма, се нарича „Двеста" или „Закон". А „Зенд-Авеста" са коментари, които тълкуват различните положения на „Авеста".
В днешния си вид „Авеста" има две части: първата съдържа три раздела -„Вендидад", „Висперад" и „Ясна", а втората част е съставена от кратки молитви, назовани Гах или Няйиш.
Да отворим „Теософски речник" на Елена Блаватска:
„Вендидад" е изопачена сложна дума „Видаево-датем”, което означава “противодемоничен закон". „Вендидад" е предимно окултен трактат, изпълнен със символика, която има значение, съвършенно противоположно на изразеното в мъртво-буквалния му текст. Както гласи преданието, „Вендидад" е единствения от двадесет и един НАСКА /книга/, който е избегнал аутодафето от ръцете на пияния Искандер, наречен от потомците Александър Велики - макар че този епитет се оправдава само по отношение на зверствата, жестокостта и пороците на този завоевател. Имено поради вандализма на този грък, литературата и знанието са изгубили множество безценни учения, които съдържали НАСКИТЕ, изгорени от него. Даже „Вендидад" достига до нас само във вид на фрагменти."
Кои са основните принципи в Учението на Зороастър? Вяра в единния Бог Ахура Мазда, който е... седморен в своето естество. Ахура Мазда сякаш се разделя на седем „АЗа", които се наричат Амешаспети, или различни по своите качества и сили Разуми.
Според „Двеста", светът се състои от противоположности, които съществуват от самото начало на Битието. Тези „вечни Начала” постоянно се борят и имено тази борба съставлява съдържанието на целия световен процес, където и да протича той - в недостижимите сфери на пространството или във всекидневния живот на човека.
„Авеста" учи на усъвършенстването на човека въз основа на главните завети, които са идентични с будиските: добра мисъл, добро слово, добро дело. Заратущра съветва човека да се бори с злото най-напред в самия себе си. Пророкът възпява труда - ритмичния и постоянния, от който злите сили много се страхуват.
Заратущра, както разказват легендите, е имал царско потекло. Неговите подвизи са описани в книгата за персийските царе. Той се смята за ирански /персийски/ пророк. Всичко това е вярно толкова, колкото и това, че Заратущра... никога не е бил персиец. Той е бил ариец дошъл в Персия от Индия. Оказва се, че човек с такова име не е единствен.
По отношение на датата на раждане на пророка, изследователите са се объркали напълно: те варират от IX до XI век преди н.е.
Да се обърнем отново към „Теософски речник" на Елена Блаватска - височайш авторитет по окултизъм през XIX век, и да видим там разясненията по този заплетен въпрос:
“Времето на живота на последния Зороастър /това е родово име/ е неизвестно и е възможно именно по тази причина, Ксанф от Лидия, най-ранния гръцки писател, който споменава този велик законодател и религиозен реформатор, да го отнася към периода някъде 600 години преди Троянската война /Троянската война се датира 6000 години преди н.е./. Аристотел и Евдокс го отнасят не по малко от 6000 години преди Платон. А Аристотел не е човек, който твърди нещо, без да има за това основателни причини. Бероз го смята за Вавилонски цар, живял около 2200 години преди Христос. Хауг отнася Зороастър към 1000 години преди Христос. А Бунзен твърди, че Заратустра Спитама е живял по времето на цар Вистапс - около 3000 години преди Христос и го описва като един от най-могъщите умове и един от най-великите хора на всички времена".
"Разполагайки с такива „точни" данни и изцяло забравен език зенд, нашите учени и истоковеди се осмелиха да монополизират правото за определяне на хипотетичните дати на епохата на светия пророк Зуртус. Но окултните записи твърдят, че притежават точните дати на живота на всеки от тринадесетте Зороастри, споменати в „Дибистан" /древна Персия или Иран/.
Тяхните учения, особено ученията на последния /божествения/ Зороастър са се разпространили от Бактрия до Мидия. А от там, възприети от адептите - астрономи на Халдея, под названието магизъм, те са оказали огромно влияние върху мистичните учения на Мойсеевите доктрини.
Подобно на Ману и Вяса в Индия, Заратустра е родово име на великите реформатори и законодатели. Тази Йерархия започва от божествения Заратустра във „Вендидад" и приклключва с великия, но смъртен човек, който е носел това име и сега е забравен от историята. /Както е показано в „Дибистан", съществували са много хора с името Зороастър или Заратустра./
Ако Александър не бе унищожил толкова много свещенни и скъпоценни трудове на маздеистите, истината и философията биха имали по-голяма склонност да се съгласят с историята, дарила този гръцки вандал с титлата „Велик".”

Още една страна на тайната на човека с името Зороастър се осветява от Елена Блаватска в нейната книга „Разбулената Изида":
„Ще бъде напълно естествено, ако името Зороастър смятаме не за име на отделен човек, а за общо име на един клас, който притежава характерни свойства. ... ГУРУ на санскрит означава духовен учител, а ЗУРУАСТРА на същия език означава онзи, който се покланя на слънцето. Нима не е възможно да си представим, че вследствие на естествените промени в езика и големия брой различни народности, в религията на поклонниците на слънцето думата ЗУРУАСТРА да е имала първоначална форма ГУРУАСТРА и след това придобива формата ЗУРУАСТЪР или ЗОРОАСТЪР.
Мнението на кабалистите е, че е съществувал само един Заратущра, но е имало много ГУРУАСТРИ или духовни учители, и един такъв ГУРУ е бил... настойник на Питагор..."

/Трябва да добавим, че и човек с името Хермес също не е бил единствен: Хермес е имало и в Египет и в Гърция. Макар че е напълно възможно това да е въплъщение на една и съща висока Индивидуалност, която е желала да запази предишното си име. Много често името на Учителя се приемало от първия му ученик, а понякога и от цялата колегия на жреците./
Първоначалния Зороастър, според „Авеста" /Вендидад/, е бил роден в първата от най-добрите месности и страни". А това е тайствената Швепа Двипа или планината Меру, която ТАЙНАТА ДОКТРИНА нарича „Страна на Боговете", управлявана от Планетните Духове.
Първия Континент или Несъкрушимата Свещенна Страна, която според ТАЙНАТА ДОКТРИНА се намира някъде в района на крайния Север, е родината на истинския, Първия Зороастър, Учителя на Учителите - слънцепоклонници. Тези Наставници Гуруастра учили човечеството на Единството на Живота. В продължение на хилядолетия те учили човека да възприема света като Едно Цяло - в светлината на Единното Учение на Слънчевите Предци - Синовете на Светлината. /Те образуват единен духовен център на планетата, символизирай с понятието „Планината Меру", „Шамбала" (северна), „Страна на безсмъртните", „Страната на Боговете" и т.н./
ТАЙНАТА ДОКТРИНА казва:
„Имало е няколко Заратустра или Зертуста, само Дабистан ги наброява тринадесет, но всички те са превъплъщенията на първия. Последния Зороастър бил основател на Храма на Огъня в Азарекши и писател на трудове посветени на първата свещенна религия на Маговете, унищожена от Александър" /Македонски/.
Зороастър - Заратущра, при това е бил поет. Той излага Учението под формата на поетически образи - алегории с определени ритми.
Пророкът на Огъня, Огъня който твори Света, /както и всички Зороастри/ проповядвал единството на света и Бога, и съществуването на двете всепроникващи начала на живота. В Индия, където Зороастър известно време е преподавал тези Истини, възстава срещу брамините, които с всеки изминат век все повече извращавали древната мъдрост на Ведите. Както и Готама Будда, пророкът се борил срещу кастовото разделение на народа и се възправял срещу унижението на трудовите хора.
/На пръв поглед Учението на Заратущра сякаш е противоречело на древноиндийските, но това не е така. Той не е подценявал Истината, а само не е съгласен с трактовките на браманите, които умъртвявали древните Знания и пораждали предразсъдъци./
Всички Велики Посветени на всички времена и народи (и Зороастър в това число), са били приобщени към единната световна древна Мъдрост - Теософия, към ТАЙНАТА ДОКТРИНА. Няма нищо чудно в това, че в тайните си школи те проповядвали едно и също. Както древните индуси, така и египтяните и персийските магове (халдеите), древните гърци, римляните, друидите - всички те са вярвали в доктрината за последователността на световете, т.е. в седморността на Планетните Вериги и в седморността на небесните тела. Те са знаели за „седемте творения" - Седемте Континента и седемте видоизменения на земната повърхност.
Това вярване е било всеобщо. То присъствало в езотеризма на всяка религия - даже при древните евреи и ранните християни, разбира се и при древните перси.
Елена Петровна Блаватска, която е знаела за седморността повече от учените по това време, пише:
„... вярването в седморния строеж на нашата Верига е било едно от най-древните Учения при ранните иранци, които са го получили от първия Заратустра. (Време е да се докаже това на онези перси, които са загубили ключа към смисъла на своите Писания.) В „Авеста" Земята се разглежда като седморна и като тройна едновременно... ("Авеста" не заимства такава представа от „Риг-Веда", а просто повтаря Езотеричното Учение...)
„Земята" /нашия свят/ е троична, защото Веригата на Световете се разполага на три различни плана над нашия Земен Глобус и тя е седморна, благодарение на седемте Глобуса или сфери, които образуват Веригата."
(Тайната Доктрина. Том 2)
Също и както древноиндийските Писания, Заратущра е говорил за Пришествието на Спасителя на човечеството. Той го нарича Сосиш. За идването на Сосиш, Слънцето ще възвести с 30 дневно стоене в небето. Злото ще изчезне, хората ще познаят истинската вяра, злите ще бъдат отделени от добрите, Земята ще се промени и Бог ще дари хората с дрехи, които нямат износване. (Това е намек за Шестата Раса, към края на която съвършените хора вече няма да имат нужда от физическото тяло, което боледува, остарява, умира.)
Заратущра казва, че Спасителят ще дойде на бял кон, съпроводен от армията на добрите гении, също яхнали бели коне.
Както и християнския Спасител, Сосиош ще се роди от непорочна дева. Преди това ще дойдат двама пророци, които ще възвестят идването на Спасителя юдеизмът, който се появява примерно 300 години след зороастризма, казва същото). След това ще настъпи всеобщо Взкресение - както при християнството, което възниква 500 години по-късно! Злият дух Ангра Маню и неговите ангели (дяволи) ще бъдат удавени в езеро от разтопен метал. (При християните езерото е „огнено, горящо със сяра.)
Вече знаем, че всички народи - и древни, и съвремени, поклонноци на Зороастър и Будда, китайци и японци, юдеи и християни, а след тях и мюсюлмани, очакват своя собствен Спасител. (При мюсюлманите това е Мунтазар, в Китай - Митоло, в Япония – Мироку)
Следвайки логиката на религиите - юдейската, християнската и мюсюлманската, националните Спасители трябва да унищожат всички друговерци. С други думи Спасителите трябва да воюват... помежду си. И вместо всеобщ мир и дългоочакваното Възкресение ще има световна война и тотално убийство на хората, болшинството от които дори не са чували за Мойсей, Исус или Мохамед. Всеки е съгласен, че това противоречи на здравия смисъл. Та нали хората са сътворени от един Бог, следователно и Спасителят трябва да бъде общ. Такъв извод изисква всяка неизвратена логика на мислене...
Следва малък откъс от „Вендидад", който възпява работата на земеделеца, смятана от Зороастър за най-почтенно занимание на Земята. Трудът, смята пророкът, е най-доброто заклинание срещу злите духове и най сигурната защита срещу девите (дяволите).
„Така говори земята на човека:
- О ти, човеко, който ме обработва с лявата ръка и дясната, с дясната и лявата, наистина аз ще произвеждам всякакво препитание и обилна реколта... На онзи, който не обработва тази земя, о Спитамид Заратущра, с лявата ръка и дясната, с дясната ръка и лявата, Земята казва така: - О ти, човеко, който не ме обработваш, наистина ще стоиш вечно, подпирайки чужди врати, сред тези, които просят...
Когато вършеят зърно, девите ги побива пот. Когато мелят зърното, девите губят търпение. Когато месят тестото, девите стенат. Когато пекът хляб, девите ревът от ужас."

Великият Учител, който се покланял на Слънцето - Гуруастра, станал Зуруастър - Зороастър - Заратушра учи, че хората от всяка пора на кожата си могат да предизвикват огнените лъчи. Става въпрос за Огъня, като за Единен Елемент, творящ всички форми на живота. За Огъня като Висше Познание, което ще изфини и разшири нашето съзнание, а значи и енергеточното напрежение на невидимото ни естество. А това постепенно, до такава степен ще напрегне нашето тънко тяло, че то ще може /поне частично/ да живее в духовния свят на нашите Висши Предци - в Огнения Свят.
Да приключим с думите от Агни Йога /книгата Огнен свят/:
„Всеки от нас носи в себе си единния огън, неизменен за цялата вселена. Този сърдечен огън със своя магнит обединява цялото мироздание."


Из книгата на Лариса Дмитриева
"ТАЙНАТА ДОКТРИНА
на Елена Блаватска в някои понятия и символи. Част III."


Преводач: Олга Крачева

Няма коментари:

Публикуване на коментар